Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ирина Бокова полyчи Световната наградата за жените лидери за 2016 г.

13 юни 2016, 21:31 часа • 1158 прочитания

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова получи Световната награда на жените лидери за 2016 г. от Айрин Нативидад, президент на Глобалния форyм на жените (GSW), като признание за работата й "за подобряване равнопоставеността на половете и насърчаване на образованието за жените и момичетата по света".

Церемонията по награждаването се състоя по време на гала вечеря на годишния Световен форум на жените, чийто домакин тази година бе Варшава, Полша, съобщава БГНЕС. Форумът събра близо 800 жени лидери от публичния и частния сектор от 70 страни, сред които вицепрезидентът на Виетнам, Нейно Превъзходителство Занг Ти Нгок Тин, председателят на Корейския Червен кръст и основател на „Сънгджио Груп“, Сънг-джио, както и на жени министри и висши мениджъри на компании от частния сектор.

Изразявайки своята благодарност за наградата, която тя прие от името на ЮНЕСКО, генералният директор подчерта, че " правата на жените и момичетата са неотменима, неделима част от универсалните човшки права". "Основната причина за изключване остава това, че си роден момиче - ние трябва да действаме и аз съм убедена, че всичко започва от ученическата скамейка", каза тя.

Освен това тя припомни, че "само 60 на сто от страните са постигнали равенство в основното образование и едва 38 на сто в гимназиалното". "Това е в ущърб не само на жените - това отслабва тъканта на обществото, хвърля сянка върху развитието и подкопава основите на мира", добави тя.

Позовавайки се на смелостта и решителността на жените и момичетата по целия свят, генералният директор заяви, че "от класните стаи в Афганистан, до бежанските лагери в Турция и Йордания е факт, че тези жени, които вече са лидери - те просто се нуждаят от нашата подкрепа".

В своето изказване Нативидад, президент на Глобалния форyм на жените, подчерта забележителната работа на ЮНЕСКО за опазване на културното наследство по света и по-специално в зоните на конфликти, за насърчаването на достъпа до качествено образование и учене през целия живот за всички, както и културния диалог и взаимното разбирателство за мира. Бокова директор поздрави Нативидат за лидерската й роля в организирането на Глобалния форyм на жените, които, каза тя, е уникална среща на жени лидери.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес