Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран се ядоса на Великобритания заради арестуван танкер в Гибралтар

04 юли 2019, 18:45 часа • 4359 прочитания

Британският посланик беше привикан в иранското външно министерство заради "незаконното прихващане" на ирански петролен танкер в Гибралтар.

Главният министър на британската територия Фабиан Пикардо заяви по-рано, че в Гибралтар е задържан супертанкер, заподозрян в пренасяне на суров нефт за Сирия в нарушение на санкциите на ЕС.

"След незаконното прихващане на ирански петролен танкер в Гибралтарския проток от английските военноморски сили, посланикът на тази страна в Техеран бе призован към външното министерство", заяви говорителят на министерството Абас Мусави.

Танкерът "Грейс 1" беше спрян от служители на полицейски и митнически агенции в Гибралтар. Те бяха подпомогнати от отряд британските кралски морски пехотинци. 

300 000-тонният кораб плава под панамски флаг и е управляван от базираната в Сингапур компания IShips Management Pte Ltd.

Властите в Гибралтар не казват откъде идва петролът, но специализираното издание за търговия с кораби Lloyd's List твърди, че танкерите, плаващи под флага на Панама транспортират суров петрол от Иран.

Според разпространeната информация корабът е плавал от Иран. Ако се потвърди, че товарът е ирански суров петрол и е за Сирия, това е в нарушение на санкциите на САЩ срещу износа на петрол от Ислямската република. Корабът е плавал по по-дълъг маршрут под Южна Африка вместо през Суецкия канал.

По документи танкерът е бил зареден с гориво в Ирак през декември, въпреки че не е отчетено, че е бил на иракско пристанище. Системата за проследяване на танкера е била изключена. Впоследствие танкерът се появил на иранско пристанище натоварен.

Инцидентът идва в деликатен момент, когато Европейският съюз обмисля как да реагира на обявявеното от Иран намерение да надхвърли лимита на обогатен уран, за който се е съгласил да спазва в ядреното споразумение от 2015 г.

Вашингтон се отказа от сделката между Техеран и световните сили миналата година и възобнови санкциите срещу ключовите петролни продажби на ислямската република, както и други части на икономиката ѝ.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес