Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има реална надежда за нова голяма коалиция в Германия

12 януари 2018, 12:08 часа • 847 прочитания

Разговорите за формиране на нова „голяма“ коалиция в Германия най-сетне отбелязаха напредък. Воденият от Ангела Меркел консервативен блок на християндемократите и християнсоциалистите и Германската социалистическа партия постигнаха съгласие да започнат официални преговори, предаде Politico.

Пробивът стана факт след 24-часов маратон от разговори. Очаква се по-късно днес да бъдат представени повече подробности по споразумението.

За 21 януари е насрочен конгрес на социалистите, на който да бъде обсъден приета конвенция с рамка относно официалните преговори. Освен това, социалистите искат всяко окончателно споразумение първо да бъде гласувано на нов конгрес – от всичките им членове.

Припомняме, че вече три месеца и половина Германия няма правителство. На последните избори спечели водената от Ангела Меркел коалиция на християндемократите и християнсоциалистите, но за пълно мнозинство в Бундестага трябваше или да има коалиция със „Зелените“ и либералите, или отново да бъде формирана „голяма“ коалиция. Първият вариант отпадна, след като либералите се оттеглиха от преговорите – заради несъгласие по ключови въпроси като миграционната политика и климатичните промени.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес