Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Икономическият министър на Франция с идея за излизане от кризата

03 декември 2018, 12:22 часа • 1887 прочитания

Министърът на икономиката и финансите на Франция Бруно Льо Мер призова за намаляване на данъците в страната, както и за намаляване на държавните разходи, предаде ТАСС.

"Повече държавни разходи, повече дълг и най-накрая повече данъци - това е злата реалност от последното десетилетие. Да, данъците стават претекст за насилие, да, работната ръка не е достатъчно добре платена във Франция, но се обърнахме към политика, която ще ни позволи да плащаме по-добре на работниците.

Заплатите ще бъдат по-високи - това е червена линия на нашия икономически избор", каза той на пресконференция след масовите протести на движението на „жълтите жилетки“ през уикенда.

В резултат на това сега е необходимо да се ускори намаляването на данъците", обясни Льо Мер, „но това ще изисква ускоряване на съкращенията в държавните разходи.

И ние решихме да се придържаме към тази посока - по-малко държавни разходи - по-малко данъци - това е условието за възстановяването на Франция, това е условието за просперитет за всички французи".

От 17 ноември в цяла Франция се провеждат масови протести на движението "жълти жилетки", сформирано на фона на недоволството на обикновените граждани от покачващите се цени на бензина и правителствените политики, насочени към повишаване на данъците. Поддръжниците на движението изпратиха комюнике от 42 искания до правителството.

Те включват забрана за увеличаване на данъците, повишаване на минималната работна заплата, намаляване на периода за пенсиониране от 62 на 60 години, намаляване на държавните разходи за длъжностни лица, затягане на контрола върху нелегалната миграция и много други.

На свой ред френският президент Еманюел Макрон заяви на пресконференция в Буенос Айрес (Аржентина), че няма намерение да прави промени в избрания курс на социално-икономическа политика въпреки протестите в страната. Той обеща "да вземе допълнителни решения през следващите седмици".

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес