Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Идея от Германия: Европол да стане европейско ФБР за киберпрестъпността

09 септември 2021, 15:16 часа • 1293 прочитания

Армин Лашет, консервативният кандидат за наследник на Ангела Меркел като следващ германски канцлер, призова Европол да бъде превърнат в "европейско ФБР" за справяне с киберпрестъпността, съобщи „Политико“.

„Добре защитената държава трябва също да може да се защитава в цифровия свят“, пише Лашет, кандидатът за канцлер на Християндемократическия съюз на Меркел (ХДС) и сестринската му партия ХСС, в статия, публикувана в „Ханделсблат“.

„Трябва да създадем европейски възможности за киберсамоотбрана и да развием Европол в киберсектора в рамките на европейско ФБР“, каза Лашет. „Това ще позволи на Европа да реагира на цифрови заплахи, които „често са предвестници на сериозни престъпления“, твърди той.

Консервативният кандидат призова също за "обща външна политика в областта на климата с цел минимизиране на рисковете за населението, причинени от глобалното изменение", и предложи да се създаде позиция европейски комисар по външната политика в областта на климата - европейски аналог на специалния президентски пратеник на САЩ за климата Джон Кери.

Лашет, който се срещна с френския президент Еманюел Макрон по-късно в сряда, призова и за "по-силен съюз за сигурност", ръководен от Германия и Франция. „Френският президент многократно е проявявал воля за новаторски подходи за силна Европа, сега е време да тръгнем заедно по този път“, пише той. „Нуждаем се от Съюз, който да е самоуверен и независим актьор отвън и да демонстрира способността да действа вътрешно“, твърди Лашет.

Според социологически проучвания на „Политико“, консерваторите на Лашет са с 21% преди изборите на 26 септември, след социалдемократите, които са с 25%. Зелените са със 17%.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес