Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Идеите на Макрон за еврореформи получиха подкрепа и от шефа на ЕП

29 септември 2017, 19:52 часа • 1452 прочитания

Председателят на Европарламента Антонио Таяни заяви, че подкрепя голяма част от предложенията на президента на Франция Еманюел Макрон за реформи в ЕС.

„Подкрепям голяма част от предложенията на Макрон, но съм против нов парламент за еврозоната”, каза Таяни.

Той нарече предложенията на френския държавен глава крачка в правилната посока. „Нуждаем се от реформи. Трябва да променим много неща в Европа”, посочи Таяни, цитиран от ТАСС.

По-рано Макрон предложи промени в четири направления – икономика, сигурност, образование и иновации, както и реформиране на институциите на ЕС.

По отношение на ръководството на общността Макрон се обявява за поетапен отказ от национални квоти за депутатите в Европарламента и за местата в Европейската комисия.

Като първа стъпка той предлага след Брекзит 73-те депутатски места на Великобритания да бъдат дадени на кандидати от цяла Европа. Макрон предлага също по-конкурентна система за назначение на членовете на Европейската комисия чрез отказ от принципа „един комисар – една държава” и съкращаване на броя на еврокомисарите от 28 на 15 в следващия мандат на Еврокомисията.

В икономическата сфера Макрон предлага активизиране на френско-германското сътрудничество и връщането на тандема Париж-Берлин към ролята му на основен икономически и политически центът на Евросъюза.

В сферата на отбраната и сигурността френският президент предлага реални крачки към създаване на собствени отбранителни възможности на ЕС, създаване на Европейска академия по разузнаване, въвеждане на система на ротационни стажове на военни от армиите на държавите членки във френската армия, а в бъдеще и във въоръжените сили на други държави от общността.

В областта на образованието и науката Макрон се обявява за създаване на нова концепция за европейско образование, основана на трансгранично обучение.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес