Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И Великобритания ще прати нов пакет военна помощ на украинците

12 юли 2023, 09:44 часа • 9380 прочитания

Великобритания ще предостави пакет от военна помощ на Украйна в размер на 65 млн. долара, съобщи "Ройтерс" на 11 юли.

Средствата ще са за ремонт на оборудване и създаване на център за военна рехабилитация. Пакетът за подпомагане представлява последният принос на Лондон към Всеобхватния пакет за подпомагане на Украйна на НАТО - съвместна декларация, в която се посочва как Алиансът ще подпомага украинската отбрана.

Обединеното кралство и други съюзници ще обсъдят пакета за подкрепа тази седмица на срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Лондон ще се присъедини към други държави членки, за да предостави на украинските отбранителни сили повече боеприпаси за танкове Challenger 2 и допълнителни доставки на бойни и логистични превозни средства.

Военната помощ за Украйна е централна тема на срещата на върха на НАТО в Литва. На 11 юли украинският министър на отбраната Олексий Резников обяви сделка със Себастиан Лекорну - колегата му от Франция, която осигурява 187 млн. долара френска военна помощ за Украйна.

Отделно, президентът на Франция Еманюел Макрон обяви доставка на далекобойни ракети Scalp за украинската армия, а според няколко френски медии първите от тях вече са пристигнали в Украйна.

Германия също обяви голяма помощ, включваща две установки Patriot и танкове "Леопард".

Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак заяви на срещата на върха, че "огромната подкрепа на членовете на НАТО ще изпрати силен сигнал на президента Путин и ще върне мира в Европа".

ОЩЕ: Нов план на ЕС за Украйна: Ракети и изтребители, "чадър" за сигурност и членство

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес