Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И в Одеска област потрошиха паметник на Ленин, "Беркут" блокира братята Кличко

09 декември 2013, 22:00 часа • 29343 прочитания

След като вчера паметникът на Ленин на булевард "Тарас Шевченко" в Киев беше сринат, днес неизвестни лица разрушиха паметника на Ленин в южния украински град Котовск, в Одеска област, предаде БТА.

Демонстрантите са счупили горната част на скулптурата, парчетата от която били намерени край постамента. Заведено е наказателно дело за вандализъм.

Вчера паметникът на Ленин в столицата Киев бе свален и разбит на парчета от протестиращи украински националисти от партия "Свобода".

Също в Одеска област, миналия месец, пияни младежи на два пъти свалиха желязната статуя на Ленин в град Фрунзовка. Извършителите бяха открити бързо и паметникът - възстановен.

Междувременно специалните полицейски части "Беркут" разчистиха площад "Независимост" в центъра на Киев от барикадите и палатките на протестиращите.От партията на Юлия Тимошенко "Баткивщина" казаха, че "Беркут" са влезли в техния офис, но говорител на полицията в Киев отрече каквато и да е полицейска част да е правила операция там.

Заради опасността от сблъсък партията на Виталий Кличко - УДАР, евакуира своите членове от офиса си до площада. Самият той и брат му Владимир обаче останаха начело на митинг на свои привърженици при улиците „Шелковичная” и „Богомольца” и сега са заобиколени от "Беркут", предаде Агенция "Фокус". Посолството на САЩ в Украйна пък препоръча на американските граждани в Киев да избягват да посещават центъра на украинската столица, където се провеждат масови демонстрации.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес