Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И опозицията на практика подкрепи Рахой за Каталуния

16 октомври 2017, 14:14 часа • 1979 прочитания

Испанската социалистическа партия, която по принцип е по-меко настроена по въпроса с автономията на Каталуния, подкрепи реакцията на испанския премиер и лидер на Испанската народна партия Мариано Рахой.

По думите на говорителя на испанските социалисти Оскар Пуенте, каталунският премиер Карлес Пучдемон трябва ясно да заяви дали Каталуния тръгва по пътя на независимостта т.е. декларира я безусловно или не. Пуенте все пак каза и, че за никого в Испания прилагането на чл. 155 от испанската конституция не е желан избор, освен за малцина хардлайнери. Припомняме, че на основание на този член може да бъде суспендирана автономията на Каталуния и Мадрид временно да поеме властта там, като насрочи предсрочни местни избори и забрани на партии, подкрепящи независимостта, да участват във вота за срок от поне 4 години.

Пуенте заяви и, че от дълго време испанските социалисти подкрепят диалога като инструмент по въпроса с автономията на Каталуния. „И сега го правим – просто г-н Пучдемон трябва да се върне на пътя на законността“, каза говорителят, визирайки тезата, че референдумът в Каталуния е незаконен.

Според статистика, представена от El Pais, заради напрежението в Каталуния вече около 540 компании са сменили данъчната си регистрация, така че тя да е извън автономната испанска област.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес