Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И главният редактор на "любимия вестник на Путин" почина внезапно

15 септември 2022, 11:12 часа • 5867 прочитания

Владимир Сунгоркин, главен редактор на прокремълския вестник "Комсомолская правда", почина внезапно на 68-годишна възраст, се казва в официално съобщение на вестника. Причината за смъртта не е официално обявена. 

Трагедията се случва в Приморския край по време на пътуване за събиране на материали за книга. 

Причината за смъртта не е съобщена официално, но близък до него източник твърди, че може да става дума за "инсулт", съобщава руската информационна агенция ТАСС.

От началото на войната в Украйна сред бизнесмени и високопоставени служители се натрупват смъртни случаи, някои от които наистина мистериозни, като това е поредният пример.

Сунгоркин е един от най-важните руски пропагандисти - ръководеният от него вестник е определян в медиите като "любимия вестник" на президента Владимир Путин. Сунгоркин е смятан за медиен мениджър, особено близък до правителството.

Той започва кариерата си през 1976 г. като кореспондент на вестник "Комсомолская правда". От 1981 г. е кореспондент на "Советская Россия". През 1985 г. се завръща в "Комсомолская правда".

През март тази година, непосредствено след нахлуването на Русия в Украйна, журналистът Владимир Сунгоркин е замесен в медиен скандал. Вестник "Комсомолская правда" публикува статия, в която цитира Министерството на отбраната на Москва, според което до този момент в Украйна са загинали 9861 руски военнослужещи. По-късно статията бе премахната от уебсайта, отбелязва BBC. В статията бе посочено още, че броят на ранените войници е 16 153. Няколко минути по-късно тази част от статията изчезна от страницата, а редакторът Владимир Сунгоркин заяви, че информацията е резултат от хакерска атака.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес