Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И Евросъюзът одобри заем от 35 милиарда евро за Украйна

23 октомври 2024, 21:37 часа • 862 прочитания

Съветът на Европейския съюз одобри пакета от финансова помощ за Украйна под формата на заем от 35 милиарда евро. Това съобщиха от пресслужбата на унгарското председателство на Съвета на ЕС.

Още: Появата на севернокорейските спецчасти в Украйна може да стане нов вододел във войната

„След успешното приключване на писмената процедура днес Съветът прие пакет от финансова помощ за Украйна, включително изключителен заем за макрофинансова помощ до 35 милиарда евро, както и механизъм за кредитно сътрудничество, който ще подкрепи Украйна при изплащането на заеми до 45 милиарда евро, осигурени от ЕС и партньорите от Г-7“, се казва в изявлението. Решението ще влезе в сила в деня след публикуването му в официалния вестник на ЕС.

Още: Нови оценки: Русия очаква много жертви сред севернокорейците, Пхенян е изолирал семействата им

През юни Групата на седемте проведе среща на върха в Италия, по време на която участващите страни се споразумяха да предоставят на Украйна заем до 35 милиарда евро, който ще бъде обезпечен с приходи от замразени руски активи. По-голямата част от сумата трябва да бъде осигурена от Европейския съюз, но приносът на Европа може да бъде по-малък, ако Съединените щати дадат 20 милиарда долара, които бяха договорени по-рано. Малко по-рано днес стана ясно, че Вашингтон е одобрил заема, като новината бе съобщена от Володимир Зеленски. Други страни-членки на Г-7 също ще внесат малки суми в заема.

Още: "Мамо, отиваме на пробив": Разстрелян украински войник бе разпознат от родителите си по бельото (ВИДЕО)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес