Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И Естония не възнамерява да плаща за руския газ в рубли

27 април 2022, 20:30 часа • 1954 прочитания

Ръководителят на естонската газова компания "Еести гаас" Маргус Каасик заяви, че компанията не възнамерява да плаща за руския газ в рубли. Това съобщи днес Естонската обществена радиотелевизионна корпорация ERR, цитирана от ТАСС.

Европейската комисия публикува първоначалната си позиция, в която се казва, че плащането в рубли е проблем. Европейските държави и европейските компании не са приели тези плащания в рубли, така че и ние не можем да ги приемем, посочи Каасик, цитиран от БТА.

По думите му купуването на руски газ е спряно през април, тъй като през март много енергийни компании, поради несигурната ситуация на пазара, са напълнили резервоарите си максимално. Той коментира, че в краткосрочен план естонските потребители не трябва да се опасяват от недостиг на газ, но още през есента може да възникнат трудности при осигуряването му заради факта, че наличните съоръжения за съхранение не са достатъчни за дългосрочно използване на газ. Каасик подчерта, че сега компанията търси алтернативи. Според него, за да се попълнят запасите на Естония за зимата, е необходимо да се изгради още един терминал за втечнен природен газ.

Следете на живо ситуацията около спрените доставки на руски газ за България тук.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес