Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И дроновете влизат в деветия пакет от санкции на ЕС срещу Русия

05 декември 2022, 17:55 часа • 2277 прочитания

Европейският съюз планира да наложи ограничения на руската индустрия, свързана с производство и покупка на дронове, в рамките на новия си пакет от санкции. Деветият пакет ще бъде одобрен следващата седмица, съобщи Bloomberg на 5 декември, позовавайки се на свои източници.

Според тях ЕС обмисля ограничения и върху други технологии, които Москва използва за военни цели, както и върху услугите, инвестициите, руските медии и финансовия сектор. Точно това бе съобщено по-рано от Politico и от радио "Свободна Европа" - за наказания срещу руски банки и медии.

Около 180 руски физически и юридически лица ще бъдат добавени към списъка с новите санкции на ЕС. Органите на блока се стремят да одобрят пакета преди срещата на лидерите на държавите членки в Брюксел следващата седмица, допълват източниците на Bloomberg.

Русия широко използва дронове камикадзе за удари срещу украинската територия, включително такива, предоставени от Иран. Те влизат в действие както на бойното поле, така и при удари срещу енергийната система и гражданската инфраструктура на Украйна.

През ноември в. „Вашингтон пост“ съобщи, че Иран и Русия са постигнали съгласие Техеран да помогне за изграждане на мощност за производство на военни дронове на руска територия. Малко след това САЩ наложиха санкции срещу производството и доставките на ирански безпилотни летателни апарати за Руската федерация.

ОЩЕ: Турция тества успешно безпилотен изтребител Байрактар (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес