Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хърватски гранични полицаи върнаха словенския вътрешен министър

10 февруари 2021, 19:52 часа • 1949 прочитания

Хърватската полиция вчера следобед върна словенския вътрешен министър Алеш Хойс от границата.

Според словенските медии той се опитал да премине границата на един от граничните пунктове в Истрия.

Според словенския портал 24ur Алеш Хойс е пристигнал на границата с майка си, но тъй като нито министърът, нито майка му отговарят на условията за влизане на чужденци в Хърватия по време на епидемията, те трябвало да се върнат у дома.

Днес порталът съобщи отговора на хърватската гранична полиция, според който Словения "не съобщи за пристигането на никой министър" и добави, че хърватската полиция не уточнява дали Хойс се е опитал да премине границата с дипломатически паспорт.

Припомня се, че на словенските граждани е позволено да се придвижват от един статистически регион в друг само ако притежават недвижими имоти в друг регион.

Министър Хойс потвърди, че е върнат от границата като обикновен гражданин и заяви, че не е показал дипломатическия си паспорт.

Наред с други неща той твърди, че е искал да провери колко последователно хърватската гранична полиция контролира причините за преминаване на границата в нейната държава.

Той също така твърди, че не е нарушил словенските разпоредби, ограничаващи движението между общините, защото наскоро е купил имот в Копер, съобщи хърватският H1. Междувременно Хойс написа в Tуитър, че хърватската полиция не му е попречила да влезе в Хърватия, но тъй като той не е имал отрицателен тест с него, са му дали избор да влезе в карантина или да се върне и той е направил второто.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес