Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хърватия предаде на Украйна гаубици M-46 от времето на Студената война

18 август 2022, 10:06 часа • 2974 прочитания

Хърватия е предоставила на Украйна най-малко 15 съветски гаубици М-46 калибър 130 мм. Това съобщава изданието Shephard Media, позовавайки се на данните на анализаторите от портала Oryx.

Порталът Defense Express допуска, че хърватските войски имат в складовете си неопределен брой гаубици M-46 и M-46H1, които са изтеглени от въоръжение поради несъответствие на калибъра по стандартите на НАТО.

Порталът припомня, че гаубиците М-46 в Съветския съюз са произвеждани между 1951 и 1971 г., т.е. на пръв поглед би изглеждало, че Загреб може да предостави на Украйна по-съвременни артилерийски системи. Но предвид факта, че Хърватия има за съсед "неадекватна" държава като Сърбия, която "може да разпали война на Балканите", пише изданието, тя "обективно не може да споделя" по-нова технология.

Известно е, че М-46 са предназначени за борба с вражеската артилерия и минохвъргачки, унищожаване на дълготрайни земни и други полеви укрепления, обстрел на железопътни възли, командни пунктове, комуникационни центрове. Може да се използва и за справяне с вражески тежки танкове и самоходни оръдия. Далекобойността на коригирания снаряд достига 24 км. Оръжието е оборудвано с противоосколочен щит.

Към 2016 г. руските въоръжени сили са имали на склад поне 650 полеви оръдия М-46.

Наскоро министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников заяви, че гаубиците M109, които Латвия предаде на Украйна, вече показват резултати на бойното поле.

ОЩЕ: Украинска компания създаде уникален подводен дрон, изстрелващ торпеда

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес