Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хуманитарна катастрофа в Босна и Херцеговина

28 декември 2020, 13:14 часа • 2210 прочитания

Най-малко 3 000 мигранти остават на открито в Босна и Херцеговина при зимни условия, което може да се окачестви като хуманитарна катастрофа, предупреди ръководителят на мисията на Международната организация за миграция (МОМ) в страната Петер Ван дер Авераерт.

Той каза, че след пожара и временното затваряне на лагера „Липа“ край Бихач миналата седмица, около хиляда мигранти, останали там, са без подслон, а трябва да се добавят още 1 500-2 000, живеещи в изоставени сгради и импровизирани палатки в околностите на Бихач и Велика Кладуша, предаде БГНЕС.

Ван дер Авераерт каза пред телевизия H1, че МОМ разполага с необходимите ресурси за създаване на нов център за прием, но проблемът е в местоположението.

Съветът на министрите на БиХ по-рано прие местоположението на село Липа да се превърне в постоянен център за настаняване на мигранти, но се съгласи, че сегашното временно убежище от палатки трябва да се освободи и да се изгради ново контейнерно селище с необходимата инфраструктура.

Властите в Бихач не разрешиха временно настаняване на мигранти от района на Липа в бившия лагер близо до фабриката „Бира“.

Ван дер Авераерт каза, че ситуацията е оказала допълнителен миграционен натиск върху границите, тъй като някои от останалите без дом са се насочили към Хърватия, а някои са решили да се върнат в Сърбия, вярвайки, че могат да прекарат зимата там при по-добри условия.

Общият брой на нелегалните мигранти, живеещи в момента в БиХ, според оценките на МОМ е около 8 000.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес