Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Human Rights Watch: Хърватия няма място в Шенген

08 ноември 2019, 14:27 часа • 2485 прочитания

Водещата международна организация за правата на човека Human Rights Watch преценява, че Хърватия не трябва да бъде допускана в Шенгенската зона заради третирането на мигранти, идващи от съседна Босна и Херцеговина.

В изявление организацията разкритикува Европейската комисия, която миналия месец заяви, че Хърватия е готова да се присъедини към Шенгенската зона.

Human Rights Watch смята, че „незаконното и насилствено връщане на търсещи убежище и мигранти трябва да дисквалифицира Хърватия за членство в Шенгенското пространство и че Европейската комисия изпраща съобщение, че нарушаването на правата на човека не е пречка за присъединяването към пространството за пътуване без граничен контрол.

Официален Загреб засега отказва да коментира доклада на организацията. Хърватските власти многократно отричат твърденията за малтретиране, отправяни от мигранти и групи за правата на човека.

През октомври Европейската комисия оцени, че Хърватия е изпълнила необходимите критерии за влизане в Шенгенската зона и призова Съвета на ЕС да включи Хърватия в зоната без контрол на вътрешните граници.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес