Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хуан Гуайдо признат за "легитимен" президент на Венецуела от правителството на Великобритания

20 юли 2021, 07:14 часа • 5703 прочитания

Правителството на Великобритания признава "ясно и недвусмислено" опозиционния лидер Хуан Гуайдо за "легитимен" президент на Венецуела, посочи адвокатът, представляващ британското външно министерство и неговия министър Доминик Рааб в спор пред Върховния съд, пише БГНЕС, позовавайки се на „Дойче Веле“. Лондон признава "само" Гуайдо от февруари 2019 г. и следователно "той е единственото лице, което е признато с правомощия да действа от името на Венецуела като държавен глава", каза адвокатът Джеймс Иди, което би означавало, че президентът на Националното събрание на Венецуела има достъп до венецуелски активи, депозирани в Англия.

В документите, обработени пред най-висшия британски съд, Иди уверява, че „е ясно, че има само един президент и само един е признат“ и твърди, че изявление в това отношение е направено от Министерството на външните работи през февруари 2019 г. В това изявление министерството признава Гуайдо за „временен конституционен президент на Венецуела“ до провеждането на „достоверни“ избори, което според адвокатите от страната на президента на Венецуела Николас Мадуро може да означава, че Гуайдо е признат „де юре“, но не „де факто“ , тъй като на практика той не контролира институциите на страната.

В настоящия процес, който продължава, Върховният съд трябва да определи кого британската изпълнителна власт признава за държавен глава на Венецуела за всички цели. Предварителната стъпка е съдът да разреши достъп до златните резерви, охранявани от Bank of England, оценени на 1,6 милиарда евро (около 1,9 милиарда долара), както и 120 милиона долара в резултат на суап на злато, извършен от“ Deutsche Bank“./ БГНЕС

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес