Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

HRW: Испанската полиция е използвала прекомерна сила в Каталуния

12 октомври 2017, 21:10 часа • 2084 прочитания

Испанската полиция е използвала прекомерна сила, когато се е изправила срещу демонстрантите в Каталуния по време на спорния референдум в автономната област, използвайки палки, за да нанася удари по мирни протестиращи и причинявайки им множество наранявания, заявиха от Human Rights Watch – организацията за наблюдение на човешките права.

От организацията са получили много обвинения за безпричинно полицейско насилие, извършено на 1 октомври 2017 година и потвърдено от множество свидетелства на очевидци, предава американското електронно издание EurasiaReview.

От организацията наблюдател на човешките права са се свързали със свидетели и жертви на насилието и са гледали видео записи, снимков материал и медицински свидетелства от град Жирона и две села край Жирона и Барселона.

Те са заключили, че Гражданската гвардия (Guardia Civil) или в някои случаи части на Националната полиция, са използвали прекомерна сила на три места на 1 октомври, докато са изпълнявали съдебните разпореждания да предотвратят провеждането на плебисцита, предаде Фокус.

„Нашето детайлно разследване на три случая откри, че националната полиция и Гражданската гвардия са приложили прекомерна сила на 1 октомври в Каталуния“, каза Картик Рай, изследовател на Западна Европа от Human Rights Watch. “Полицията може и да е имала на своя страна законното право да приложи съдебната заповед, но това не им позволява да използват насилие срещу мирни протестиращи.“

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес