Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Холандският премиер: Щом си в ЕС, изцяло спазваш ценностите му

13 юни 2018, 11:28 часа • 2178 прочитания

Заставам пред вас с искрено безпокойство – не можем да позволим нашият начин на живот, нашата вяра как трябва да живеем, да бъде заменен от популистка философия. Геополитическият баланс се преобърща. Това заяви в реч пред Европейския парламент холандският министър-председател Марк Рюте.

Той напомни и следното - ние сме общност на ценности - върховенство на правото, защита на свободата на пресата и защита на човешките права. Ако си вътре, значи си вътре изцяло, подчерта Рюте, според когото беззаконието не е просто национален въпрос, щом си в ЕС.

Според Рюте що се отнася до развитието си ЕС трябва да обърне внимание на следното – повече и повече Европа не е добра стратегия. Вярвам, че трябва да работим за по-перфектен съюз, заяви холандският премиер, визирайки следния принцип – да правим по-малко, но по-ефективно. Това беше четвъртият вариант за развитие на ЕС от общо пет, които ЕК предложи преди вече над една година в своята бяла книга. Рюте вярва, че необмисленото разширение само ще навреди.

Дебатът за мен започва със следния въпрос – какво прави ЕС и достатъчно ли е, подчерта холандският премиер. Той наблегна, че трябва да има повече усилия що се отнася до околната среда – предлагам 55% намаление на вредните емисии до 2030 година спрямо нивото от 1990 година, каза холандският политик, след като припомни, че сегашната цел е 40%.

Специално влияние Рюте обърна и на еврозоната и предупреди, че тя не е готова да понесе нова голяма криза като тази отпреди 10 години. Той поиска да се спазват Маастрихтските критерии - под 3% дълг от БВП, защото "споразумението си е споразумение", но подчерта и, че като "добри съседи" следва да има и помощ в случай на нужда що се отнася до валутния съюз на ЕС. Холандският министър-председател пожела и бюджетът на ЕС да се попълва на база "богатство на глава от населението" т.е. да има пропорционалност и по-богатите, по-големите, да плащат повече. Той настоя за реформа на Общата селскостопанска политика и кохезионната политика, които сега гълтат 70% от бюджета на ЕС.

Външни предизвикателства

Трябва да се справим с враждебното отношението на Русия спрямо съседите ѝ. Трябва да решим кризата в Сирия. Китай и други развиващи се икономики променят глобалния дневен ред и не може да не бъдат взети под внимание, беше тезата на Рюте. Холандският премиер изрично поиска подкрепа от ЕП за случая със сваления полет MH17 и Русия да плати за стореното.

Дори връзката ни с най-важния ни партньор не е същата – САЩ излезе от Парижкото споразумение за климата, от ядреното споразумение с Иран и наложи мита върху стоманата и алумния. Лично аз оставам поддръжник на трансатлантическото партньорство, но не можем да си затваряме очите за промените, посочи холандският премиер.

Рюте поиска ЕС да отправи твърдо послание на света – "не" на протекционистичните и корпоративните бариери и "да" на свободната търговия. И пожела всички държави в ЕС да се обединят относно тези ценности, както и всички страни-членки на ЕС да са наясно, че обединението е основата на успеха.

За финал холандският премиер пожела повече работа що се отнася до политиката на миграция.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес