Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Холандия и Австралия официално обвиниха Русия за катастрофата на MH17

25 май 2018, 11:57 часа • 4980 прочитания

Холандия и Австралия официално обвиниха Русия за катастрофата на малайзийския "Боинг" под Донецк през 2014 година, съобщи BBC.

На 24 май международната следствена група обяви, че самолетът с рейс MH17 на Boeing 777 на Malaysia Airlines е бил свален от ракета "Бук", принадлежащ на руската 53-та зенитна ракетна бригада от Курск.

Правителството на Холандия заяви, че следващата крачка ще бъде иск в Международния съд на ООН.  "Призоваваме Русия да признае своята отговорност и да започне да сътрудничи на следствието, за да се установи истината и справедливостта за жертвите от рейс MH17", заяви министърът на външните работи на Холандия Стеф Блок.

Следователите от международната комисия са установили по номера на ракетата 9д1318869032, че тя е произведена в Подмосковието през 1986 година в долгопрудненското научно-производствено предприятие, което все още произвежда такива ракети. Последните цифри на корпуса - 9032 - са уникален идентификационен номер на двигателя на ракетата.

Според представените материали конвоят с военна техника е тръгнал в края на юни от базата на 53-та бригада в района на Курс. В състава му е имало най-малко шест "Бук"-а. Една от ракетните установки с номер 332 е изпратена на територията на Украйна. Именно от нея, според следствието, е изстреляна ракетата, с която е свален самолетът. На 18 юли установката е върната на територията на Русия, се казва още в доклада на международната следствена група, в която участват специалисти от Холандия, Белгия, Украйна и Малайзия. 

Снимка: Getty Images/Guliver

Реакцията на Русия

От министерството на отбраната на Русия заявиха, че ракетата не е могла да бъде от руската армия: "Серийният номер на двигателя на ракетата еднозначно показва, че даденият агрегат е произведен през 1986 година в Съветския съюз", се казва в изявлението. Всички ракети от тази година на производство са били иззети и описани през 2011 година, казват още от МО. 

От ведомството припомнят, че след 1991 година украинската армия не е получила нито една нова ракета за комплексите "Бук", които са ѝ били доставени в рамките на раздела на военното имущество на СССР. По този начин принадлежността на тази ракета на украинските въоръжени сили е "повече от вероятна", съобщи Интерфакс.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че Русия ще признае изводите от следствието само в случай, че участва "пълноценно участие" в него. От руското министерство на отбраната заявиха, че техните ракети "Бук" никога не са пресичали границата с Украйна. 

На 17 юли 2014 година самолетът се разби в Източна Украйна. На борда му имаше 298 души. Всички загинаха. Повечето от пътниците бяха граждани на Холандия. 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес