Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Холандци правели учебни видеа как се взривява банкомат

30 септември 2021, 18:45 часа • 3275 прочитания

Холандската и германската полиция са арестували престъпна банда, която е направила видео уроци за това как да се взривяват банкомати, само за да се взривят сами при производството на филма, заявиха служители в четвъртък.

Един заподозрян е загинал, а друг е тежко ранен в холандския град Утрехт, когато „проба“ на ръководството протекла неочаквано в нелегален "учебен център" за взривни атаки срещу банкомати, съобщи полицейската агенция на ЕС Европол.

Полицията в крайна сметка направи девет ареста след 18-месечна операция, насочена срещу бандата, която е свързана с най-малко 15 взривявания на банкомати в Германия, което е донесло загуби от 2,15 милиона евро.

„Престъпниците правили видео уроци, които били давани лично на други престъпници“, каза говорителка на Европол пред АФП. "Основният заподозрян-29-годишен --- се взриви, когато заснемал видео по указанията. Неговият съучастник-24-годишен-беше сериозно ранен и задържан", каза тя.

Експлозията е станала през септември 2020 г. Полицейската операция започнала, след като служители в Оснабрюк, Германия, са идентифицирали „подозрителни поръчки“ на банкомати от германска компания, се казва в съвместно изявление на Европол и съдебната агенция Евроюст. Наблюдението доведе полицията през границата до Утрехт в Холандия, където 29- и 24-годишните заподозрени ръководели учебния център.

„Двойката поръчваше различни модели банкомати и записваше уроци за това как да бъдат взривени най-ефективно“, посочват агенциите. „Банкоматите бяха взривявани с помощта на самоделни взривни устройства, което представлява сериозен риск за жителите и страничните наблюдатели“, добавят те.

Двамата мъже пострадали „по време на една от тестовите експлозии“.

Холандската полиция, подпомагана от Европол, арестува трима души по време на акции в района около Утрехт, Амстердам и Хага във вторник, по време на които бяха претърсени и седем имота. Тези трима заподозрени ще бъдат екстрадирани в Германия. Останалите шест души бяха арестувани в Холандия през последната година. Европол заяви, че бомбените атаки срещу банкомати стават „нарастваща грижа“ в Европа.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес