Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хиляди учители в Англия излизат на протест

03 май 2023, 06:27 часа • 2726 прочитания

Хиляди учители във Великобритания обявиха стачка, която ще наруши работата на над 22 000 училища. За пети път тази година учителите стачкуват с искане за по-добро заплащане и условия на труд заради високите разходи за живот.

Въпреки обширните дискусии с профсъюзите, предложението на правителството за еднократно изплащане на 1000 лири стерлинги за настоящата учебна година и средно 4,5% увеличение на заплатите на персонала през следващата година беше отхвърлено и вече не се обсъжда.

ОЩЕ: Мащабна стачка затвори десетки хиляди училища във Великобритания (ВИДЕО)

Министерството на образованието счете това предложение за "справедливо и разумно" и обеща допълнителни 2,3 млрд. лири стерлинги за училищата през следващите две години.

Профсъюзите настояват за увеличение на заплатите над инфлацията, както и за допълнителни средства, за да се гарантира, че увеличението на заплатите няма да бъде за сметка на съществуващите бюджети на училищата.

Инфлацията през март 2023 г. се понижи до 10,1% на годишна база, което е спад спрямо 10,4% през февруари, но е над пазарните очаквания от 9,8%.

Според Института за фискални изследвания заплатите на учителите в Англия са намалели средно с 11% между 2010 г. и 2022 г. Профсъюзите обаче твърдят, че през това време заплащането е намаляло с цели 23%.

Според BBC средната заплата на учителите в Англия през учебната 2021/22 г. е 38 982 паунда, пише БГНЕС.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес