Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хиляди се включиха в поредния протест на "жълтите жилетки" във Франция

02 февруари 2019, 19:42 часа • 905 прочитания

Над 17 хиляди души взеха участие в 12-та национална протестна акция на "жълтите жилетки" към обяд в събота по улиците на Франция, предава AFP. Агенцията цитира данни от Министерството на вътрешните работи, според които около 10 хиляди от тях участват в митинги в столицата, уточнява Агенция Фокус.

В района на площад "Република" са регистрирани сблъсъци на протестиращи с полицията. Силите на реда бяха принудени да използват сълзотворен газ и водни оръдия срещу агресивни протестиращи. Според агенцията двама полицейски служители са били ранени по време на протестната акция в град Морле в Западна Франция.

Агресивни протестиращи са се опитали да атакуват полицейски пункт близо до сградата на префектурата, хвърляки по силите на реда всичко, което им попадне в ръцете. Полицията е отговорила със сълзотворен газ. Двама протестиращи бяха задържани на място.

В град Валанс в централната част на страната по улиците излязоха 5,4 хиляди души. Броят на задържаните до този момент е 18 души. По данни на телевизионния канал BFM в Париж в следобедните часове протестират около 14 хиляди души, а сблъсъци с полицията е имало на Площада на републиката и на улица „Сен Мартен“, като полицията е използвала сълзотворен газ и водни оръдия.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес