Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хиляди протестираха срещу COVID-мерките в редица европейски страни (ВИДЕО)

20 март 2021, 20:45 часа • 2689 прочитания

Хиляди души излязоха на протест срещу строгите ограничения в редица страни от Европа. На места се стигна и до сблъсъци с полицията.

Няколко хиляди души се събраха в град Касел, Централна Германия, на неразрешен протест срещу мерките заради коронавируса. Някои от демонстрантите влязоха в схватки с полицаите и опитаха да пробият кордона им. Органите на реда прибягнаха до използването на лютив спрей и палки. Няколко човека бяха задържани. Голяма част от демонстрантите бяха поддръжници на движението Querdenken, което отрича съществуването на COVID-19. В протеста участваха и крайнодесни активисти и противници на ваксините. Друга демонстрация при Бранденбургската врата в центъра на столицата Берлин привлече пък едва около 70 човека, обявиха от полицията, цитирани от БТВ.

Протести срещу противоепидемичните мерки имаше и в Хърватия. Няколко хиляди души в пет града настояха за премахване на задължителното носене на маски. Протестно шествие точно в 12 часа местно време бе организирано в Загреб, Сплит, Шибеник, Осиек и Дубровник. Участниците носеха плакати с надписи "Фармакомафията храни политическия елит", "Стоп на налагането на ваксини и диктатурата на щаба", "Пробни ваксини, не, благодарим". Организаторите на протеста смятат, че мерките срещу коронавируса са авторитарни и са нанесли повече вреда, отколкото полза. Те заявиха, че тяхно право е да дишат свободно, и призоваха за сваляне на маските.

Масова протестна акция срещу строгите карантинни мерки се проведе и в полската столица Варшава. На площада пред Двореца на културата и науката се събраха демонстранти със знамена и транспаранти. Полицаи наоколо пък ги призоваваха през високоговорители да се разотидат, защото заради епидемията в страната са забранени събиранията на много хора на едно място. Демонстрантите настояват да се спазва свободата на словото, правото на придвижване и събрания и да се създадат възможности за бизнес и достъп да медицински грижи. Днес в Полша влезе в сила ново разпореждане на правителството, което на практика представлява локдаун. На фона на третата вълна от разпространение на вируса в страната отново са затворени хотелите, културните и спортните обекти. Работят само магазините за хранителни стоки и стоки за бита, както и аптеките. Ресторантите и баровете предлага храна и напитки само за навън. На гражданите е препоръчано да работят от дома и е забранено да канят на гости повече от петима души. Учениците са в режим на дистанционно положение. Както и в други страни, Полша също минава през пик на заразата и дневният ръст на новите случаи надхвърля 25 хиляди. Досега в страната са били регистрирани над 2 милиона заразени, 49 хиляди са починали след заразяване, а възстановилите се са 1,6 млн души.

Протест имаше и в Лондон. Хиляди хора се събраха в централната част на града. По данни на полицията, по време на шествието им от хайд Парк до Уестминстър са били арестувани най-малко 13 души, основно за нарушаване на строгите мерки, наложени в страната. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес