Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хиляди почетоха убит при Бахмут украинец, Зеленски и Санна Марин поднесоха цветя (ВИДЕО)

10 март 2023, 15:06 часа • 7695 прочитания

Хиляди хора излязоха на мълчалив марш в центъра на Киев, за да почетат паметта на Дмитро Коцюбайло – командир на Първи механизиран батальон „Вълците на Да Винчи“ към 67-а механизирана бригада. Той бе убит, сражавайки се край Бахмут в Донецка област, както съобщи президентът Володимир Зеленски на 7 март.

Дмитро Коцюбайло - с позивна "Да Винчи" - е украински доброволец, младши лейтенант, командир на 1-ви механизиран батальон на Въоръжените сили на Украйна. Участва в Евромайдана през 2014 г. скоро след като се присъединява към украинския доброволчески корпус "Десен сектор", а през 2022-2023 г. се сражава срещу Русия в Донбас.

През ноември 2022 г. националистическото движение "Десен сектор" е преформатирано в 67-а отделна механизирана бригада.

Днес финландският премиер Санна Марин пристигна в Киев и заедно със Зеленски положи цветя в памет на украинския герой. 

"Почетохме паметта на защитниците, които дадоха живота си за Украйна. Много е важно, че Санна Марин и аз еднакво уважаваме героизма на нашите воини, които защитават свободата в нашата страна и по света с цената на живота си", написа украинският президент във Facebook.

"Болезнено е да загубим героите си. Храбри, смели, силни. Верни на себе си и на държавата. Заедно с министър-председателя на Финландия се сбогуваме с Дмитро Коцюбайло. Предадох на Оксана Коцюбайло, майката на Да Винчи, Кръста за военни заслуги, с който синът ѝ беше награден посмъртно. Ние никога няма да забравим. И винаги ще бъдем благодарни. Нека паметта му бъде вечна!", добави Зеленски.

Коцюбайло стана един от най-младите украински военнослужещи, които получават националното звание "Герой на Украйна" - през 2021 г. Той бе убит на 27-годишна възраст.

Снимки: Facebook.com/Володимир Зеленський

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес