Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хиляди имигранти бивакуват пред будапещенската гара

02 септември 2015, 20:31 часа • 3054 прочитания

Хиляди имигранти бивакуват пред главната международна гара на Будапеща „Келети“ и скандират недоволно вече втори ден, след като местната полиция блокира достъпа им до влаковете за Австрия и Германия, съобщава агенция АР.

„Какво искаме? - Мир! От какво имаме нужда? - От мир!“ скандират имигрантите и размахват влаковите си билети, информира Topnovini.bg.

Припомняме, че след като в понеделник унгарските власти позволиха на нелегалните имигранти да се качват на влаковете за Германия и Австрия, във вторник полицията ги изгони от гарата и блокира достъпа им до пероните.

Унгарската полиция съобщи, че ще укрепи позициите си около гара „Келети“, тъй като се очаква броят на имигрантите да продължи да расте, и че работи съвместно с полицаи от Австрия, Германия и Словакия при претърсването на влакове за нелегални имигранти.

Мерките в Унгария веднага се отразиха на притока на имигранти в Германия, която е най-предпочитаната от тях европейска дестинация.

В сряда полицията в Мюнхен съобщи, че със сутрешните влакове са пристигнали само 50 имигранти, в сравнение с 2400 във вторник.

Междувременно, във вторник срещу сряда 11 имигранти се удавиха, след като лодките, с които са се опитвали да стигнат от турския курорт Бодрум до близкия гръцки остров Кос, се обърнали. Сред жертвите има и малки деца.

Гръцката брегова охрана съобщи, че през последните 24 часа са спасили над 1000 души на 28 места в Егейско море.

От началото на годината в Гърция са пристигнали над 200 000 имигранти.

 

 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес