Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хан: Отлагането на решението за разширяване заплашва авторитета на ЕС

18 юни 2019, 21:33 часа • 1569 прочитания

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан заяви на пресконференция след срещата на министрите на ЕС, на която решението за започване на преговори със Северна Македония и Албания беше отложено отново, че колективният авторитет на Съюза е под въпрос.

„За съжаление, малка част от държавите-членки не можаха да подкрепят ясното предложение на Европейската комисия за започване на преговори със Северна Македония и Албания. ЕК твърдо вярва, че ЕС трябва да възнагради онези, които са изпълнили изискванията, поставени от самия Съвет миналата година, нашата колективна надеждност е поставена под въпрос, както и нашето влияние и импулс“, каза Хан на пресконференцията, предаде БГНЕС.

Министрите на страните-членки решиха днес да отложат решението за започване на преговори със Северна Македония и Албания и обещаха да се върнат към въпроса до октомври тази година.

Официално основната причина за това е „ограниченото време“, с което разполага германския парламент, който има задължението да одобрява решенията за разширяване. Но мнозина считат, че това е липса на политическа воля, тъй като беше известно, че тази дискусия ще бъде в края на юни, а остава още една седмица на парламента до края на юни.

Франция остава една от страните с най-големи резерви към разширяването.

На днешната сесия Париж заяви, че "все още са необходими задълбочени дискусии" и продължава да настоява, че вътрешните реформи на Съюза трябва да се проведат преди каквито и да било решения за разширяване. Становище, с което комисар Хан не е съгласен. Той каза днес на френския държавен секретар по европейските въпроси, че двата процеса могат да вървят ръка за ръка.

Въпреки забавянето, всички държави-членки приветстваха горещо Договора от Преспа днес, каза Хан и изрази увереност, че през октомври ще бъде взето положително решение.

„Аз внимателно изслушах нашите държави-членки и те заявиха, че оценяват високо Северна Македония, така че съм сигурен, че през октомври ще има зелена светлина“, каза Хан, отговаряйки на въпроса какви гаранции ще получат Комисията и страните кандидатки, че през октомври няма да бъде отложено отново решението.

Той също така смята, че трябва да се покаже разбиране за вътрешните демократични и институционални процеси на държавите-членки на ЕС, като например Германия, като спомена процедурата в Бундестага.

Европейската комисия и румънското председателство подчертаха, че е важно Договора от Преспа да бъде включен в заключенията на раздела за Северна Македония.

Споменаването на Договора от Преспа в заключенията е важно за държавите-членки и за европейските институции, до голяма степен заради диалога между Белград и Прищина, тъй като мнозина се опасяват, че отсъствието на осезаема награда за Северна Македония по Преспанския договор може да окаже лошо влияние върху сръбско-косовския процес.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес