Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хан: Блокирането на Скопие и Тирана е обида за работата на Европейската комисия

14 ноември 2019, 19:18 часа • 1580 прочитания

Европейският еврокомисар Йоханес Хан в интервю за Financial Times повтори разочарованието си, че Северна Македония и Албания нямат право да започнат преговори за присъединяване към Европейския съюз, предава БГНЕС.

Хан каза, че блокадата е станала в момент, когато са били необходими усилия ЕС да стане по-силен световен играч и че той губи влияние в региона, което оставя пространство за Китай и Русия.

"Най-болезненото е, че ЕС не демонстрира принципите на партньорство и отговорност, на които винаги се позоваваме и на които винаги разчитаме", каза Хан.

Той изрази недоволство от блокадата на френския президент Еманюел Макрон, като отбеляза, че Париж е възпрепятствал преговорите със Северна Македония, дори след като страната постигна споразумение с Гърция по "изключително чувствителния въпрос за името".

Хан оцени това като обида за годините, които Европейската комисия е прекарала в определянето на политическа рамка за договора и изпраща грешно послание до регионалните лидери.

"Процесът на присъединяване се основава на заслугите и ако не признаем напредъка, няма да има стимул за реформи", каза той.

Хан разкри, че сръбският президент Александър Вучич, след блокадата за преговорите за присъединяване със Северна Македония и Албания, му казал, че не му е ясно защо би бил мотивиран да продължи диалога с Прищина. Изданието оценява, че подобна позиция е удар за ЕС, който 10 години се опитва да бъде ментор в преговорите между Белград и Прищина.

Въпреки драматичния край на мандата му, Хан казва, че се гордее с напредъка, който е постигнал, докато е заемал длъжността по отношение на подобряването на отношенията в региона. Той припомни, че от 2015 г. насам ЕС е инвестирал близо един милиард евро в региона чрез средства за взаимно свързване, а търговията в региона се е увеличила с 20%. Хан също така похвали плана за премахване на таксите за роуминг за потребителите на мобилни телефони в региона до 2021 г. въз основа на модела на ЕС. Напускащият комисар похвали и регионалната инициатива за премахване на митническите бариери пред търговията.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес