Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хакери публикуваха личните данни на Меркел и други немски политици в Twitter

04 януари 2019, 12:33 часа • 1897 прочитания

Хакери са публикували лични данни от стотици германски политици от основни партии, включително данни за кредитни карти и номера на мобилни телефони, лични разговори между семейни членове, съобщава германската обществена телевизия ARD.

Сред засегнатите политици е и канцлерът Ангела Меркел. Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер също не е пропуснат от кибербандитите.

Данните, публикувани в профил в Twitter, също така включват адреси, лични писма, копия на лични карти, вътрешнопартийни документи. Част от разкритата информация е от години.

Те са разпространени чрез онлайн платформа, регистрирана в Хамбург. По-рано това чрез този акаунт, който има 16 000 последователи, са разпространени и класифицирани данни за редица германски знаменитости, предава ТАСС.

Всички основни германски партии са засегнати, с изключение на крайнодясната "Алтернатива за Германия".

Говорител на парламентарната група на "Левите" каза, че лидерът на партийната фракция в Бундестага Дитмар Барч е бил лично засегнат, предаде Reuters.

Bild отбелязва, че данни са откраднати не само от политици, но и от представители на някои музикални групи, телевизионни репортери и редица журналисти.

Разкрити са и над 3,4 Гигабайта данни и лични снимки на известния сатирик Ян Бьомерман, който преди две години разгневи турския президент Ердоган със стихотворение.

Самоличността на хакерите и мотивите им не са известни, се уточнява в информацията. Няма потвърждение дали всички данни са истински.

Лидерите на партиите, засегнати от изтичането, в момента оценяват щетите.

Германското разузнавателно бюро все още не е излязло с официална позиция по случая.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес