Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция затваря четири турски училища в Западна Тракия

22 юли 2024, 11:56 часа • 3191 прочитания

Гърция ще затвори четири основни училища на турското малцинство в Западна Тракия, където живеят 150 000 мюсюлмански турци. Новината съобщава Анадолската агенция, позовавайки се на съобщения в местните медии.

Засегнатите училища са основните училища "Хачиорен", "Кезирен" и "Паямлар" в Родопите и основното училище "Каракой" в ​​Ксанти (Искече) в Северна Гърция.

Зрее недоволство

Властите твърдят, че затварянето е спиране поради "липса на ученици", но турското малцинство го разглежда като опит да изпрати ученици в гръцки държавни училища.

Местни лидери и представители на турското малцинство разкритикуваха действията на правителството, твърдейки, че те са част от систематичен план за намаляване на присъствието на малцинствени училища. Те също така изразиха недоволство, че действията не са консултирани със засегнатите общности. ОЩЕ: Обсъждат създаването на турски училища в Германия 

Тенденцията за малцинствените училища

Затварянето е част от по-широка тенденция за намаляване на броя на малцинствените училища. Те са били 307 през 1926 г., а със затварянето на още четири учебни заведения ще спаднат на 86.

Припомняме, че  през 2022 г. също бяха закрити четири училища на териториятана Гърция, като аргументът й беше, че те нарушават Лозанския мирен договор от 1923 г  Турция тогава осъди закриването. ОЩЕ: Турция: Гърция не зачита турското малцинство

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес