Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция и Турция ще преговарят за морските зони

25 септември 2024, 11:24 часа • 335 прочитания

Гърция и Турция ще проучат дали могат да започнат преговори, насочени към разграничаване на морските им зони. Новината съобщи гръцкото външно министерство в сряда, пише Kathimerini, позовавайки се на информация на Reuters.

Външните министри на двете страни ще започнат подготовката за среща на високо ниво, която ще се проведе в Анкара през януари, съобщи кабинетът на гръцкия премиер.

Припомняме, че гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и турският президент Тайип Ердоган се срещнаха в кулоарите на годишното Общо събрание на ООН в Ню Йорк във вторник и обсъдиха двустранните връзки, според изявления на турското президентство и гръцкото външно министерство. 

„Двамата лидери възложиха на външните министри да проучат дали условията са благоприятни за започване на дискусии за разграничаването на континенталния шелф и изключителната икономическа зона“, каза гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис. ОЩЕ: Отново заплахи между Турция и Гърция за Източното Средиземноморие

Сюзници в НАТО, но исторически врагове

Съседите Гърция и Турция са съюзници в НАТО, но исторически врагове. Те са в конфликт от десетилетия по редица въпроси от въздушното пространство до морската юрисдикция в Източното Средиземноморие и етнически разделения Кипър.

Споразумението за това къде започват и завършват техните морски зони е важно за определяне на правата върху възможни газови резерви и схеми за енергийна инфраструктура.

Напрежението намаля през последните години и двете страни се съгласиха миналата година да възобновят отношенията си, като обещаха да запазят отворени канали за комуникация и да работят по проблемите, които ги разделят. ОЩЕ: Ердоган: Турция е готова на всякакви стъпки за край на руско-украинската война

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес