Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Guardian и Times: България ще изгони руски дипломати

24 март 2018, 10:09 часа • 11201 прочитания

България е сред държавите членки на ЕС, за които се смята, че ще изгонят руски дипломати заради случая с отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри.

Това пишат авторитетните британски издания The Guardian и The Times, като уточняват, че списъкът със страните, които ще се разделят с руските дипломати, включва Франция, Германия, Полша, Ирландия, Холандия, Естония, Латвия, Литва, България, Чешката република и Дания.

Експулсирането на руски разузнавателни агенти и дипломати се очаква да стане следващата седмица. Според The Times, цитиран от БГНЕС, „безпрецедентният ход на координирано изгонване ще започне в понеделник (26 март) с отзоваването на посланика на ЕС в Москва (Маркус Едерер) за четири седмици“.

Actualno.com припомня, че решението за отзоваването му бе взето на вчерашната среща на Европейския съвет в Брюксел.

Премиерът  Бойко Борисов участваше в срещата и след нея на въпроса дали българското правителство ще реагира, той отговори: "Докато има "висока степен на вероятност, а не доказателства, не можем да преминем към този въпрос. Надали ще постигна съгласие с коалиционните партньори". Борисов отбеляза още, че в следващите седмици се очаква "много бърза ескалация на напрежението. Много държави ще започнат да отзовават посланиците си".

Борисов бе категоричен, че "в момента сме във време много по-тежко от Студената война. По време на Студената война имаше много ясни разделителни линии. Сега отношението на всички е толкова рязко, толкова твърдо, че не съм никак оптимист за мирното развитие на света. Времето, в което масово се отзовават дипломати, времето, в което ние като съюз отзоваваме за консултации нашия дипломат, надали ще доведе до повече мир, спокойствие и разбирателство", коментира министър-председателят.

По-рано в официална позиция на Европейския съвет, ЕС се съгласи със заключенията на Великобритания, че е най-вероятно Руската федерация да стои зад атаката в Солсбъри.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес