Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гръцкият премиер: Останете си вкъщи или ще платим скъпо за това

02 април 2020, 16:45 часа • 1955 прочитания

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис предупреди гражданите на страната, че ако бъдат облекчени мерките за блокиране „ние ще платим за това“, казвайки, че април ще бъде най-критичният месец в борбата срещу разпространението на коронавируса, цитира думите му електронното издание на атинския вестник Kathimerini, предава "Фокус".

"Ние не сме в началото на края, а в края на началото", каза Мицотакис пред парламента и призова хората да останат у дома.

Гръцките власти са затворили ресторанти, барове, магазини, детски площадки, училища, търговски центрове, университети и фитнес зали, за да спрат разпространението на новия коронавирус.

„Април ще бъде най-критичният месец, ако се отпуснем, ще платим за това и не трябва да допуснем това да се случи“, каза Мицотакис и добави, че Гърция досега избягва „трагичните събития“, наблюдавани в Италия, Испания и САЩ ,

Гърция, която регистрира първия си случай на коронавирус в края на февруари и предприе ранни мерки за овладяване на огнището, отчете 1415 потвърдени случая досега и 50 смъртни случая.

Очаква се рязкото спиране на икономическите дейности през март да вкара страната в режесия, като производството намалява с най-бързите темпове от юли 2015 г., което доведе до края на почти три години растеж.

Мицотакис призна, че строгите мерки за блокиране оказват сериозно влияние върху икономиката. „Но крайната цел беше да спечелим време и да се уверим, че системата на общественото здравеопазване може да издържи пандемията, избягвайки срив“.

"Засега гърците успяват в това", каза той.

Той каза, че ситуацията е много по-лоша в други европейски страни като Холандия, където първият нов случай на коронавирус е потвърден по същото време като в Гърция, но където има 10 пъти повече интубирани пациенти в болници.

Каква е ситуацията с коронавируса у нас и по света може да следите ТУК.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес