Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грузия използва снимки от разрушени украински градове в политическа реклама, Киев реагира остро

26 септември 2024, 20:48 часа • 1419 прочитания

В Тбилиси се появиха билбордове, сравняващи разрушените украински градове и мирните грузински градове. Кампанията е стартирана от управляващата партия в страната - "Грузинска мечта", предаде ASTRA.

От лявата страна на билбордовете са изобразени градове, сгради и църкви, разрушени в резултат на руската инвазия в Украйна, включително Мариупол, а надписът е „Не на войната!“.

От дясната страна са обекти, построени и реставрирани от милиардера Бидзина Иванишвили, както и изглед към нощния Батуми с надпис „Изберете мира“. Управляващата партия "Грузинска мечта" води съответна кампания, включително в социалните мрежи.

На плакатите са зачеркнати изборните номера на четири големи опозиционни партии и сдружения – „Коалиция за промяна“, „Единство – национално движение“, „Силна Грузия“ и „Гахария за Грузия“, отбелязва "Ехото на Кавказ".

Реакцията на Украйна

Киев реагира остро на провокацията. „Министерството на външните работи на Украйна осъжда и счита за недопустимо използването в политическата реклама на изображения на ужасните последици от безпощадната война на Русия срещу Украйна, страданието и кръвта на хиляди невинни хора, унищожаването на църковни светини и културното наследство на човечеството", се казва в изявлението на украинското външно министерство, цитирано от Укринформ.

"Шокиращият цинизъм на Грузинската мечта отиде твърде далеч", предаде NEXTA. "Проруската партия използва снимки на украински градове, разрушени от Русия, като ги комбинира със снимки на съвременни грузински градове. „Изберете мира“, гласи лозунгът, който трябва да се чете като „На колене пред Русия“, посочва медията.

Критика и от президента на Грузия

Новите банери вече бяха разкритикувани от грузинския президент Саломе Зурабишвили, като ги нарече "срамни и обидни за културата, традициите, историята и вярата".

Преди това от партията "Грузинска мечта" заявиха, че ако спечелят парламентарните избори през октомври, ще се стремят да забранят опозиционната партия "Единно национално движение", която управляваше по време на президентството на Михаил Саакашвили.

Според представители на „Грузинска мечта“ ООН „влачи и все още тегли Грузия към война“, така че процесът срещу политическата сила, „извършила престъплението от 2008 г., е по-актуален от всякога“. По-рано днес грузинският премиер Иракли Кобахидзе се обърна към населението на Абхазия и Южна Осетия, като ги призова да живеят в „единна грузинска държава“, отбелязва ASTRA.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес