Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Граничният контрол в Скопие сътвори скандал с президента на Косово

02 август 2024, 11:21 часа • 1317 прочитания

Северна Македония създаде дипломатически скандал и с Косово, а главно действащо лице в него е президентът на сформираната през 2008 г. държава Вьоса Османи.

Проверка на летището в Скопие

На летището в Скопие вчера, 1 август, Османи преминавала през граничен контрол на контролно-пропускателния пункт във ВИП салона, а граничен служител я накарал да пусне телефона и ръчния си багаж през скенер. Въпреки протестите на охраната ѝ багажът на президента бил проверен. Прищина остро възнегодува срещу отношението, проявено към Вьоса Османи.

Още: Радев честити на Силяновска държавния празник Илинден, тя отива при Вучич

Гранична полиция излезе с изявление, цитирано от в. "Сега", в което се посочва, че е действала в рамките на правомощията си и е извършила стандартна проверка на Вьоса Османи и нейния багаж.

Министерството на вътрешните работи на Северна Македония потвърди за инцидента, станал в четвъртък на международното летище в Скопие, като заяви, че телефонът на Османи е бил поискан да мине през скенер, съобщи KOHA.

Снимка: БГНЕС

Още: Населението на Косово е намаляло с повече от 10% за 13 години

От местното МВР съобщиха, че трима охранители на председателя на Скупщината (парламента) Африм Гаши са отишли там - "започнали са да заплашват служителите на летището и да питат кой е създал проблем на президента".

Докато Османи преминавала през граничния контрол, неѝн служител направил така, че тя да може да премине без сканиран телефон и ръчен багаж. След това обаче багажът бил обърнат и преминал през скенера.

В реакцията на РСМ се казва, че в този инцидент е участвал и полицай от граничния пункт. Властите в югозападната ни съседка заявиха, че разследват случая.

Още: Мицотакис пред НАТО: Гърция има "оръжия" срещу упорството на Мицкоски

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес