Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Градският съвет на Киев: В момента няма причини да говорим за евакуация

07 ноември 2022, 10:40 часа • 1446 прочитания

Директорът на службата за сигурност на Киев Роман Ткачук опроверга информацията, че в украинската столица се планира евакуиране на населението заради евентуално пълно спиране на тока.

Припомняме, че „Ню Йорк Таймс“ предаде думи на Ткачук, от които се разбира, че властите обмислят възможността да евакуират около 3 млн. жители на Киев в такава ситуация. И кметът Виталий Кличко заяви, че жителите на столицата трябва „да са готови да напуснат града, ако има пълно спиране на електроенергията“.

"Системата за гражданска защита трябва да бъде готова за различни варианти, но това не означава, че сега се подготвяме за провеждане на евакуация", заяви ръководителят на службата за сигурност от името на Градския съвет, цитиран от Kyiv Independent.

На 7 ноември в Киев ще има извънредни прекъсвания на електрозахранването поради недостиг на електроенергия. Серхий Коваленко - главен изпълнителен директор на енергийния доставчик „Ясно“, заяви, че недостигът ще бъде с 32% повече от очакваното. "Това е много и е форсмажорно обстоятелство", каза той.

Прекъсванията на електрозахранването ще бъдат по-дълги от описаните в официалните графици за 7 ноември. Те могат да започнат още от сутринта в понеделник.

Използвайки ракети и дронове камикадзе, Русия напоследък засилва атаките срещу украинската енергийна инфраструктура, което води до редовни прекъсвания на електрозахранването в цялата страна.

От 10 октомври насам Русия нанесе над 300 удара по украинските електроцентрали, унищожавайки около една трета от капацитета за производство на енергия в страната. Москва открито признава, че енергийната инфраструктура на Украйна е сред основните ѝ цели.

ОЩЕ: Путин позабрави за ядреното оръжие, но изглежда готви друг страшен удар в Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес