Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

GPS изпратил лондонския нападател със самурайски меч в кръчма вместо в замъка Уиндзор

01 септември 2017, 09:24 часа • 19679 прочитания

Шофьорът на такси Uber, който нападна със самурайски меч полицаи до Бъкингамския дворец, планирал атака срещу замъка Уиндзор, но не стигнал там заради грешка на GPS навигатора, пише вестник The Guardian.

Припомняме, че Мохисунат Чодари на 25 август нападна служители на реда до Бъкингамският дворец. Полицаите успяха да го неутрализират със сълзотворен газ.

По време на изслушванията в съда 26-годишният Чодари казал, че два часа преди нападението излязъл от дома си в град Лутън, за да отиде в замъка Уиндзор – резиденция на британските монарси в едноименния град. Бордовият му навигатор обаче не реагирал правилно на командите и Чодари се оказал в кръчма „Уиндзор”, пише още БГНЕС.

Това го накарало да продължи към центъра на Лондон, където се приближил до самия Бъкингтамски дворец – резиденция на кралица Елизабет Втора.

На Чодари бяха повдигнати обвинения в тероризъм.

Уиндзор е град в Югоизточна Англия, в единната администрация Уиндзор и Мейдънхед и в историческото графство Бъркшър. Разположен е на река Темза, на 40 км западно от центъра на Лондон.

Замъкът е един от символите и стожерите на британската национална идентичност и е най-старият във Великобритания, а със своите 1000 стаи и най-големият обитаван замък в света. Сегашната кралица Елизабет е прекарала голяма част от детството си в него.

Началото на строежа започва Уилям Завоевателя преди 900 години. Оттогава тук са живели 8 последователни кралски династии. През 1916 крал Джордж V приема името на мястото от обич към него и за да разграничи кралската фамилия от нейните германски корени (династия Сакс-Кобург и Гота).

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес