Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Готов е проектозаконът за мобилизацията в Украйна

26 декември 2023, 09:47 часа • 7857 прочитания

Дългоочакваният проектозакон за мобилизацията в Украйна, за който се говори от известно време, се появи на уебсайта на Върховната Рада. Новината съобщи беларуската опозиционна агенция NEXTA.

Документът трябва да бъде внесен за гласуване в сесийната зала през януари следващата година, въпреки че високопоставен украински член на кабинета коментира, че "никога няма да има призовки за смърт".

Какво предвижда законът?

Текстовете предвиждат всички военнослужещи да се явят във военния комисариат до 60 дни от деня на обявяване на мобилизацията, независимо от получаването на призовка. 

Със законопроекта се намалява мобилизационната възраст на 25 години. ОЩЕ: Украйна измисли как да си осигури нови войници

Украинските мъже в чужбина

На мъже в наборна възраст, които са в чужбина, ще се издават паспорти (всички видове) само след представяне на документи за военна отчетност.ОЩЕ: Умеров каза ще мобилизират ли украинските мъже в чужбина

Министерството на отбраната разполага с информация за броя на украинските мъже на военна възраст, които в момента са в чужбина, и вече е „консолидирало всички бази данни“, каза преди дни украинският министър на отбраната Рустем Умеров

Украинските депутати няма да бъдат мобилизирани

Народните депутати на Украйна не подлежат на мобилизация. Отлагане може да има само за студенти в редовно или дуално обучение, които получават ниво на образование, по-високо от предходното, както и преподаватели и изследователи. ОЩЕ: Руски генерал призна косвено, че руските войници измират в Украйна (ВИДЕО)

Коментар от генерал Валерий Залужни

На специална пресконференция, главнокомандващият украинската армия коментира, че е възможно да има демобилизация през 2025 година. За целта обаче ще трябва да бъдат изпълнени две условия:

"Първото е, че няма да има обостряне на ситуацията на фронта. И второ, най-важното е, че след 36 месеца ще има кой да смени сега воюващите. Затова правителството знае, че трябва да подготви и изпълни новия закон за мобилизацията. Надявам се, че все пак за 36 месеца ще се справим с тези задачи", подчерта Залужни. Той не коментира и дали действително украинското военно командване търси мобилизация на още 500 000 души.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес