Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Горящи танкове и много жертви: Руският напън към Авдеевка и Купянск (ВИДЕО и СНИМКИ)

11 октомври 2023, 20:22 часа • 60922 прочитания

750 убити. 18 танка и 59 бронирани машини – унищожени. Това е най-значимата част от своеобразната равносметка на руската офанзива към Авдеевка, направена от генерал Олександър Тарнавски, командващият украинската армия в Таврийското направление.

Трудно е да се повярва, че тези колосални числа са факт за само едно денонощие офанзива. Множащите се постоянно видеа в социалните мрежи обаче подкрепят думите на украинския висш военен:

Че руснаците са понесли сериозни загуби твърди и руският телеграм канал "Кремлевская табакерка", който е считан за приближен до кухнята на Кремъл. По негови данни имало 97 убити руснаци и над 200 ранени, украинците също имали "сериозни загуби", но все още каналът нямал информация за точни числа. "Кремлевская табакерка" признава и косвено информацията от Тарнавски за свален руски Су-25, като даже казва, че имало и още един ударен Су-25 - всичко това обаче нарича "слухове".

На всичкото отгоре, картината за руснаците в направлението към Купянск не е по-весела. Отново – видеокадри показват колко много тежка бронирана техника жертват те, за да оказват засега изцяло безплоден натиск предвид идеята им да застрашат и превземат ключовия за Харковска област град:

Още: Руската армия тръгна в масирана атака в Украйна: Бойното поле е Авдеевка (ВИДЕО)*

Руска гледна точка

Един от най-известните проруски сепаратисти Андрей Морозов, с позивна "Мурц" и списващ телеграм канала "Нам пишут из Яниньi" съсипва от критики офанзивата към Авдеевка. Той иронизира, че като гледа "червените стрелкички" по картите в Телеграм на различни руски източници дори Купянск е трябвало да бъде отдавна превзет. На тези с червените стрелкички кога ще им се налее акъл, добавя сепаратистът. Целта на атаката срещу Авдеевка е да се изтеглят украински части от Бахмут, убеден е Мурц.

Освен това, според него има "ужасяващ недостиг на опитна и мотивирана пехота" - при Авдеевка руснаците компенсират това с по-силна артилерия, но щом украинците докарат артилерийски резерви там, това ще се промени. Тогава „ще трябва да спрете и да се окопаете“, добавя Мурц.

Два леви крака с БТР: Руска военна комедия в Украйна (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес