Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Голям взрив след нова атака с дронове срещу Москва (ВИДЕО)

30 юли 2023, 07:37 часа • 12156 прочитания

Три украински дрона бяха свалени над Москва рано в неделя, съобщи руското военно министерство при нападение, което затвори за кратко международно летище, предаде АФП. Съгласно руската версия, един от безпилотните самолети беше свален в покрайнините на града, други два били "обезвредени от комплекс за електронна война" и разбити в офис комплекс. Никой не е пострадал, според руската информация.

Видеокадри от мястото на събитието обаче показват, че не всичко е както го описват официалните руски власти - при комплекса кули в търговския център на Москва (Москва Сити) има голям взрив, а заснелият кадрите определено е ужасен.

Взривната вълна е засегнала офиси с документация на Министерството на цифровото развитие на Русия, което се намира в Правителствения комплекс на територията на Москва Сити, съобщи каналът "Осторожно, Москва". В правителствения комплекс се помещават офиси на четири ведомства и три министерства - Министерството на икономическото развитие, Министерството на промишлеността и търговията и Министерството на съобщенията.

Москва и нейните околности, разположени на около 500 километра от украинската граница, стават все по-често мишена на атаки с дронове. Това е четвъртата за месеца атака (предишните бяха на 4 юли, 24 юли и 28 юли). Атаката, съобщена в неделя, е поредната от серия нападения с дронове включително срещу Кремъл и руски градове близо до границата с Украйна. Москва обвини Киев за тях. Руското военно министерство нарече сегашното нападение "опит за терористична атака" - точно както и в предишните случаи.

"Един украински БПЛА беше унищожен във въздуха от системи за ПВО над територията на Одинцовски район на Московска област. Още два безпилотни летателни апарата бяха обезвредени от радиоелектронната борба и, след като загубиха контрол, се разбиха на територията на комплекса от нежилищни сгради на Москва-Сити", казва руското военно министерство. Москва Сити е търговска част на запад от града.

Кметът на града Сергей Собянин публикува в Telegram, че "фасадите на две градски офис кули са леко повредени". Той добави, че "няма жертви и ранени", предава БГНЕС. 

Летището е затворено за кратко

Държавната информационна агенция ТАСС съобщи, че столичното летище Внуково е "затворено за излитане и кацане, полетите са пренасочени към други летища". След по-малко от час операциите изглежда се нормализираха.

По-рано този месец серия от атаки с дронове за кратко прекъснаха въздушния трафик на същото летище, на югозапад от града.

ОЩЕ: Путин по бели гащи за войната в Украйна: Говори едно, става друго (ВИДЕО)

Атака с дронове и в Крим

Руското военно министерство съобщава и за атака с 25 дрона по цели на полуостров Крим. То твърди, че всичките дронове са или унищожени с ПВО, или са свалени с оборудване за електронна борба. Тепърва ще стане ясно дали е точно така.

Атаките срещу Москва и все по-честите удари по Крим идват няколко седмици след началото на украинската контраофанзива за отвоюване на територии, превзети от Русия след избухването на широкомащабните военни действия през февруари 2022 г. Руското външно министерство заяви, че подобни атаки "не биха били възможни без помощта, предоставена на режима в Киев от САЩ и техните съюзници в НАТО". В петък Русия съобщи, че е прехванала две ракети над южната й Ростовска област, граничеща с Украйна, като най-малко 16 души бяха ранени от отломки, паднали върху град Таганрог. Малко след това Русия свалила втора ракета С-200 близо до град Азов, като отломки са паднали в ненаселен район.

От другата страна на границата руски удар уби двама души в южния град Запорожие в събота, съобщиха властите там. Най-малко един цивилен беше убит при ракетна атака срещу североизточния град Суми, според украинската национална полиция, която добави, че има петима ранени. Според обществената телевизия Suspilne сградата е била разрушена при експлозия около 20:00 ч. (местно време). В началото на юли руска атака с дрон удари жилищна сграда в същия град, убивайки трима и ранявайки 21 души.

ОЩЕ: Украински дронове успяха да унищожат два руски конвоя (ВИДЕО)

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес