Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Голям протест в Малта заради взривената журналистка

30 октомври 2017, 07:50 часа • 1208 прочитания

Няколко хиляди души демонстрираха в памет на убитата журналистка Дафне Каруана Галиция в малтийския град Слима, съобщава Times of Malta. Участниците в акцията призоваха местните власти да проведат подробно разследване на убийството на журналистката.

Някои от протестиращите поискаха оставките на началника на националната полиция и на генералния прокурор.

Малтийските власти поканиха в разследването да се включат и ФБР, Скотланд Ярд и холандски криминалисти. Правителството отдели милион евро като награда за информация, която може да помогне на разследването. Събирането на средства за изплащане на възнаграждението започнаха обществени активисти. Основателят на WikiLeakes Джулиан Асанж обяви 20 хиляди евро награда за подобна информация.

Галиция, която беше част от международния журналистически екип, разкрил Панамските досиета, многократно е писала за незаконната търговия с либийски нефт през Малта, където напоследък бяха убити няколко души, свързани, според нея, с този бизнес. Журналистката публикува нелицеприятни факти и относно офшорна сметка на името на жената на малтийския премиер Джоузеф Мускат.

Галиция загина на 16 октомври при взрив, поставен под колата ѝ.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес