Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Глобиха TikTok в Нидерландия за нарушаване поверителността на личните данни на непълнолетните потребители

28 юли 2021, 09:47 часа • 1557 прочитания

Докато социалната мрежа TikTok продължава да привлича потребители, и то предимно сред младите хора, регулаторните органи разследват евентуалните заплахи, на които са изложени непълнолетните потребители.

Преди дни холандският регулатор CBP осъди TikTok да заплати глоба от 750 000 евро за нарушаване на поверителността на личните данни на непълнолетни потребители в Нидерландия, съобщи France Soir.

За да бъде защитена неприкосновеността на личния живот, платформите трябва да следят техните потребители да могат да направят информиран избор по отношение на условията, свързани с тяхното използване. Холандският регулатор обаче е установил, че общите условия на TikTok са публикувани единствено на английски език, което затруднява холандските непълнолетни граждани да направят своя информиран избор на родния си език.

"Това е нарушение на закона за неприкосновеността на личния живот, основаващо се на презумцията, че хората винаги трябва да имат ясна представа какво се прави с техните лични данни", е становището на CBP, разпратено в съобщение до медиите.

От TikTok заявиха, че ще обжалват санкцията, тъй като са предоставили „по-кратка и по-достъпна версия" за децата още през юли 2020 г., както и че неотдавна са направили и други промени в тази насока.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес