Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главният прокурор на САЩ с тайна визита в Украйна, ще се търси отговорност от Русия за военните престъпления

04 март 2023, 11:22 часа • 2564 прочитания

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд направи необявено посещение в Лвов по покана на Главната прокуратура на Украйна. Целта на разговорите е била международен трибунал срещу руското правителство и отговорните за военните престъпления в Украйна.

„Генералният прокурор проведе няколко срещи и потвърди решимостта ни да потърсим отговорност от Русия за престъпленията, извършени при нейната несправедлива и непровокирана инвазия срещу суверенната й съседка“, цитира Reuters служител от Министерството на правосъдието на САЩ.

На срещата в Лвов е бил и украинският президент Володимир Зеленски. Той е провел редица срещи с прокурори и официални лица от различни държави като основната тема на разговорите е била изправянето на руските власти и отговорните за престъпленията в Украйна пред съда.  

ОЩЕ: Путин с указ: Руската отбранителна индустрия минава на военно положение 

„Тази сутрин в Лвов - много натоварен ден. Срещи, преговори, конференция на United for Justice, посветена на възстановяването на справедливостта за Украйна. Сега Лвов и Украйна са концентрирали правната енергия на цяла Европа и останалите ни партньори", каза Зеленски във вечерното си видеообръщение. Той добави, че на конференцията са присъствали представители на страните от Европейския съюз и европейските институции, както и от САЩ и Великобритания - главни прокурори и министри на правосъдието, включително европейският комисар по правосъдието.

Отделни разговори Зеленски е имал с президента на Латвия, с вицепремиера на Нидерландия и с министъра на външните работи на Естония, които активно лобират за правосъдие срещу Русия. 

ОЩЕ: Руски депутат: Време е да приключваме спецоперацията и да обявим на Украйна истинска война 

"Ключовият въпрос на всички тези срещи и на конференцията в Лвов е отговорността. Отговорността на Русия и нейното ръководство – именно лична – за агресията и терора срещу държавата и народа ни", отбеляза Зеленски, добавяйки, че когато бъде понесена тази отговорност, справедливостта ще бъде възстановена.

"Събираме максимална подкрепа за трибунала срещу руската агресия в Украйна. За нашата проекторезолюция, която ще бъде подложена на гласуване в Общото събрание на ООН, за защитата на международното право. Правим всичко възможно, за да гарантираме, че Международният наказателен съд ще успее да накаже руските военнопрестъпници. И че нашите национални правоприлагащи и съдебни институции ще гарантират справедливи присъди за всички руски убийци и палачи", заяви украинският президент.

ОЩЕ: "Бабите на Путин" поискаха да се забранят Въоръжените сили на Украйна (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес