Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главният недостатък на ваксините срещу COVID-19

27 ноември 2020, 08:01 часа • 2244 прочитания

Понастоящем най-ефективните ваксини срещу COVID-19 предполагат два етапа на прилагане на лекарството, но наличието на втория етап значително увеличава риска ваксинираните да не дойдат втори път и по този начин да елиминират ефекта на ваксината, заяви професорът от университета Джордж Мейсън Анча Баранова, цитирана от РИА Новости.

Според него всички ваксини, които в момента са в период на клинични изпитвания, включват двуетапна ваксинация, тоест човек трябва да дойде два пъти за инжекция.

"Това е слабото място на тези ваксини. Има голям риск хората да получат първата ваксина и те или ще забравят да дойдат за втората инжекция, или ще бъдат разколебани от някои противници на ваксинацията и няма да дойдат отново", каза Баранова.

Тя поясни, че ако човек е дошъл за първата инжекция, но не и за втората, тогава това ще намали ефективността на кампанията за масова ваксинация "почти до нула".

Експертът също така отбеляза, че има едноетапна китайска ваксина, но за сега се знае много малко за нейната ефективност, подчертава БГНЕС.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес