Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гласеният да замести Кристалина Георгиева германски еврокомисар може да се размине с поста

04 ноември 2016, 15:30 часа • 2361 прочитания

Ще успее ли германският еврокомисар Гюнтер Йотингер да заеме мястото на Кристалина Георгиева като зам.-председател на Европейската комисия? Този въпрос става все по-горещ след големия скандал, в който лъснаха куп неуместни забележки от страна на Йотингер – към китайска официална делегация, към Валония, която, според германеца, била управлявана от комунисти и не можело да държи за заложник ЕС по отношение на CETA, както и към бившия германски канцлер Герхард Шрьодер.

Според източник на РИА Новости най-вероятно през януари догодина ще стане ясно дали Йотингер ще замести Георгиева. Предложението Йотингер да поеме поста на Георгиева, както и портфолиото ѝ за бюджета на ЕС и за човешките ресурси, беше на председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Руската новинарска агенция обаче твърди и, че настроенията в Европейския парламент спрямо Йотингер са много силни.

За да поеме официално поста на Кристалина Георгиева, Йотингер ще трябва да мине изслушване пред евродепутатите. Това най-вероятно ще стане преди края на тази година, пише The Guardian. Има обаче сигнали, че заради думите на Йотингер е възможно евродепутатите от Бюджетната комисия към ЕП да изчакат до 31 декември, преди да решат кога точно да изслушат Йотингер.

“Трябва да се запитаме колко пъти ще има гафове, за да промени Йотингер поведението си“, коментира пред Politico Сайед Камал, лидер на групата на Европейските консерватори и реформисти – третата най-голяма в Европейския парламент. „Очаквам г-н Юнкер да поиска оставката на г-н Йотингер като еврокомисар“, каза Фабио Де Маси, германски евродепутат. Той говори преди Йотингер да се извини официално за думите си. Припомняме, че първият коментар на еврокомисаря беше, че думите му са извадени от контекст. А френският евродепутат Юнус Омарье директно заяви, че няма да работи с Йотингер, ако той стане зам.-председател на ЕК и отговарящ за бюджета на ЕС. На същата позиция е и Юлия Реда, която нашумя като член на Пиратската партия с инициативата си репрографското право да не важи в интернет.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес