Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Глас от Мадрид - може и да има по-голяма автономия за Каталуния

30 октомври 2017, 08:22 часа • 3058 прочитания

Министърът на външните работи на Испания Алфонсо Дастис не изключи кризата в Каталуния да доведе до разширяване на статута на автономията на провинцията, предаде БГНЕС.

"Изключвам независимостта, но не и голяма автономия, въпреки че и сега това един от регионите с най-широки пълномощия и компетенции не само в Испания, но и в целия свят", заяви Дастис в отговор на въпрос за възможния изход от кризата.

Според министъра, отстранения от длъжност лидер на Каталуния Карлес Пучдемон "теоретично" може да участва в регионалните избори през декември. "Не зная какви ще са съдебните действия до 21 декември. Ако не отиде в затвора до този момент, то той мисля не е лишен от правото да участва в изборите", отбелязва Дастис.

Министърът предупреди привържениците на независимостта на Каталуния да не бойкотират изборите, тъй като те бъдат проведени "според закона и следователно резултатите от тях трябва да бъдат признати след провеждането им".

По-рано вчера (29 октомври) каталунското правителство не признава решенията на Мадрид за уволнение на каталунския премиер Карлес Пучдемон и за разпускането на регионалния парламент след като бе провъзгласена независимостта на Каталуния.

Над 90% от гласувалите на местния референдум на 1 октомври гласуваха за независимост на Каталуния, но самите участници бяха по-малко от половината от каталунските избиратели - 43% от имащите право на глас, според каталунските власти.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес