Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Глас от Гърция: Турция излага НАТО на риск

26 август 2024, 13:52 часа • 1331 прочитания

Турция излага НАТО на риск. Това смята Енди Заменидес, изпълнителен директор на Гръцко-американския лидерски съвет, предава гръцкото издание Kathimerini. Изданието поставя въпроса "Троянски кон ли е Турция в НАТО?". 

Повод за твърденията на Земенидес са препятствията, които Турция поставя по отношение на най-голямото въздушно учение на НАТО, което ще се проведе в Гърция. Според него това не само излага учението на риск, но и самия Алианс и трябва да служи като сигнал за събуждане за членовете на НАТО.

Препятствията

Организирането на учението на НАТО Ramstein Flag 24, на което Гърция ще е домакин за първи път, е изправено пред препятствия, тъй като Турция оспорва юрисдикцията на Атинския регион за полетна информация (FIR).

Ramstein Flag 24 е най-голямото въздушно учение на НАТО, което се очаква да включва повече от 140 самолета, персонал и подкрепа от 14 страни в Атлантическия съюз. ОЩЕ: Напрежение в Егейско море: Турция предупреди италиански кораб

Според плана се очаква редица турски изтребители F-16 да се преместят в Андравида и да участват в сценарии за обучение в различни зони на FIR на Атина. Въпреки това последователната политика на Анкара е да не предоставя планове за полети на гръцките власти, тъй като отказва да признае част от юрисдикцията на FIR на Атина.

В момента подготовката е в последния си етап и първите пристигания на персонал и самолети се очакват в 117-то бойно крило в Андравида след около 40 дни. Въпросът с подаването, проверката и одобрението на плана на полета обаче все още не е решен.

Не е за първи път

През 2022 г., по време на учението на НАТО Tiger Meet, Гърция, като страна домакин, оттегли поканата, отправена към Турция, поради интензивното незаконно поведение на последната в Егейско море по това време.

Спорът за Егейско море между Гърция и Турция датира от 70-те години на миналия век и на два пъти води до кризи. Един от елементите на този спор е именно определянето на изключителни икономически зони (ИИЗ) и използването на континенталния шелф. ОЩЕ: След напрежението в Егейско море: Турски министър отмени визитата си в Атина

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес