Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Глас от ЕП: Дъблинският регламент трябва да бъде променен задължително

06 юни 2017, 16:53 часа • 1545 прочитания

Т.нар. Дъблински регламент, който касае разпределянето на бежанците в Европейския съюз, вече е тотално изчерпан и дори вреден. Затова след края на лятото започват преговори между Европейския парламент и Европейския съвет за корекции по регламента. Това обяви евродепутатът и председател на Съвета на председателите на комисиите към ЕП Сесилия Викстрьом, предаде репортер на Actualno.com.

По думите на Викстрьом всички в ЕС трябва да си поставят за цел да преработят Дъблинския регламент, защото вече е станало ясно, че по време на мигрантската криза "всякакви хора стигнаха до която си поискат страна от ЕС".

"Работим по предложението за промени доста дълго време. Представих доклад по предложение от ЕК и след това колегите предложиха повече от 1000 предложения за изменения на текста на Дъблинския регламент. Сега тече процесът на изглаждане на противоречията и постигане на компромис", обясни Викстрьом.

Шведският евродепутат е твърдо убедена, че съгласие за необходимите промени ще има - между ЕП и държавите-членки т.е. Европейския съвет. Тя обаче предупреди, че Европейският парламент няма да приеме налудничави идеи за изменение на регламента. Викстрьом изрично подчерта, че няма как всеки, който иска убежище, да го получи.

Припомняме, че съгласно Дъблинският регламент чужденец т.е. гражданин на държава извън ЕС може да подаде молба за бежански статут само в една държава-членка на Съюза. На практика това става на външната граница на ЕС, което дава юридическа възможност на държави във вътрешността на ЕС да връщат регистрирани от европейската периферия бежанци.

Заради сегашното положение на нещата, Викстрьом посочи, че трябва да има солидарност вътре в ЕС и да не се оставят само някои държави да поемат основната бежанска вълна - в случая Италия и Гърция, където се регистрират най-много бежанци. Сега има пропуски в регламента относно придвижването вътре в ЕС на вече регистрирани бежанци, подчерта шведският евродепутат.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес