Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гладуващите в света са се увеличили с 46 милиона

07 юли 2022, 07:40 часа • 1585 прочитания

Броят на гладуващите хора в света се е увеличил с 46 милиона през последната година и е достигнал 828 милиона, обяви Организацията на обединените нации (ООН).

В доклада за глада в световен мащаб се посочва, че през 2021 г. почти 10% от населението е изпитвало проблеми с глада. След началото на пандемията броят на хората, страдащи от глад, се е увеличил със 150 млн. души.

"Светът постепенно се отдалечава от целта да се сложи край на глада, продоволствената несигурност и недохранването до 2030 г.", се казва в доклада.

В него се посочва, че приблизително 45 милиона деца на възраст под 5 години са изложени на крайно недохранване, а 149 милиона деца се сблъскват с проблема на забавяне на растежа поради недохранване.

Директорът на Световната продоволствена програма Дейвид Бийзли, чието мнение е включено в доклада, предупреди: "Има риск тези цифри да нараснат още повече през следващите месеци".

Бийзли заяви, че войната в Украйна е увеличила цените на храните в световен мащаб и е "довела страните до ръба на глада", пише БГНЕС.

ОЩЕ: Войната на Путин в Украйна е колониална, а светът е заплашен от нов Гладомор

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес